Over ons

Wij zullen ons eerst even voorstellen.

Wij zijn Jan en José Lagendijk en wij zijn al vele jaren trotse eigenaars van Dalmaten. Hoe dit ooit is begonnen? Toen ik halve dagen ben gaan werken wilden wij graag een hond. Van huis uit hebben wij beiden altijd honden gehad. Wij wilden een hond met een beetje formaat, kortharig, sportief, graag in gezelschap van zijn mensen, wat eigenzinnig, een goede levensverwachting en hij moest ook nog lief zijn voor kinderen want die sloten we in de toekomst ook niet uit. Na grondig onderzoek bleek de hond die het beste bij ons zou passen, een Dalmaat te zijn! Hierna hebben wij ons netjes bij de NCDH bij de pupbemiddeling laten inschrijven, en na een half jaar wachten kwam in 1978 onze eerste Dalmaat bij ons wonen! Famke, een zwart-wit teefje. Met haar komst, deed het stippelvirus zijn intrede. In 1981 werd er bij ons een dochter geboren, in 1985 een zoon. Famke is altijd heel lief geweest voor dit duo. De kinderen konden alles met haar doen, en waar de kinderen waren, was ook Famke te vinden. Ook vriendjes en vriendinnetjes waren altijd van harte welkom. Op een maand na, is zij 16 jaar geworden, een behoorlijke leeftijd.

Na Famke zijn we bijna 3 jaar zonder Dalmaat geweest, maar toen ging het virus toch wel heel erg kriebelen. We gingen bij Anita de Boer en Freek Nierop in Lambertschaag bij een nestje kijken, en na een aantal afspraken kwamen we in aanmerking voor een teefje, Donna. Geen zwarte stippels dit keer, maar bruine. De zogeheten Liver kleur was voor ons in die tijd nog onbekend, maar zo lief, echt een cadeautje. Met Donna wilden wij, als het mogelijk was, graag een nestje, en nadat ik mijn KK1 had gehaald en wij ons hierin verder hadden verdiept werd er in huize Lagendijk een kennelnaam aangevraagd: “With a Laugh”. Deze naam was voor ons een schot voor open doel om het zomaar eens te zeggen, Dalmaten kunnen namelijk écht lachen! Op 13-03-2000 werd ons allereerste nestje geboren uit de combinatie Lady Tarra-Donna of the Three Turnips X Kamp. Sir Unlimited of the Three Turnips. Uiteraard volgens de regels van de NCDH. Het resultaat uit hun kortstondige ontmoeting waren 4 teefjes en 4 reutjes. Een gemengd nest van zwarte en bruine stippels, tot volle tevredenheid van ons en onze kinderen. Geweldig om te zien hoe goed Donna’s kroost opgroeide in onze huiskamer. Wij wilden zelf graag een tweede Dalmaat, dus uit dit nestje hebben wij Anika, een zwart-wit teefje, zelf aangehouden. Anika en de rest van de puppy’s hebben zich ontplooid tot heerlijke dalmaten met een vrolijk karakter.

Met ons duo hebben wij veel plezier beleefd. Niet alleen met wandelingen, maar ook in de hondensport. Beide honden hebben GG2 gelopen, wat voor een Dalmaat eigenlijk best uniek is. Maar ook een Dalmaat is dus veel te leren, met veel enthousiasme en afwisseling bij de training. Al ging er ook wel eens iets mis door hun eigenzinnigheid en vaak hadden ze dan de lachers op hun hand. Daar stond je dan, als baas. Behendigheid vonden zij geweldig en dit hebben zij ook tot 10-jarige leeftijd gedaan. Met 10 jaar moet je naar de veteranen, dan wordt alles lager gezet en dat was “te min” voor onze dames!

Op 26-04-2010 heeft Ruby haar intrede gemaakt bij ons. Mede omdat Donna toch al wat ouder was en Anika toch graag een maatje had. Ruby was meer dan welkom. Ook zij komt uit Lambertschaag en ook zij is een leverkleurig teefje uit lijnen waar wij graag een pupje uit wilden. Een heerlijk open hondje en een echte kroeldoos, al valt zij naar mijn idee meer op mannen. Komt zeker omdat we haar op vaderdag hebben opgehaald. Ruby is echt Jan z’n Dalmaat, al vanaf het eerste moment hebben zij voor elkaar gekozen. In dat zelfde jaar hebben we afscheid moeten nemen van Donna, ons cadeautje. Gelukkig voor Anika was Ruby er toen al. Dit heeft haar goed gedaan, zo klein als Ruby nog was, liep ze Anika al uit te dagen. Kom spelen! Ook met Ruby zijn we actief in de Gehoorzaamheid, zij weet precies wanneer ze aan de slag moet! Het showen gaat haar ook goed af. Wij zijn dan ook van plan om, eind zomer 2013, met haar weer een nestje te gaan fokken. Anika zal dit helaas niet meer meemaken, van haar hebben we in juni 2013 afscheid moeten nemen. We hopen dan ook uit het aankomend nestje zelf weer een pup aan te houden.

Op hondengebied zitten we, naast onze eigen honden, niet stil! Ik geef inmiddels al weer vele jaren met veel plezier zelf les bij de KC Dordrecht. Gehoorzame Huis Hond en na het behalen van mijn E&B (exterieur en beweging) ook Ringtraining.

Wij fokken kleinschalig en altijd volgens de regels van de NCDH en Raad van Beheer. Voor ons telt niet alleen het exterieur, maar zeker ook het karakter van de honden.

Bedankt voor uw bezoek aan onze website.